onsdag den 16. juli 2014

Så er plejlstangen kommet


   



Vi sov godt til lyden af malmtoget fra Kiruna, hver time. Det er lige som at ringen slutter her når vi har være i minen og hørt om togene der kører hver time, med 87 vogne hver med 80 tons malm i til Lavik, hvor skibene venter.

Min pakke med plejlstangen kom kl 9.00 fra Frank med DHL ( tak til Frank og Camilla for hjælpen) Vi gik i gang og spændte på om den så passer.  Det er der en lille video om.
Men der viste sig at den gjorde den   helt uden at den skulle skrabes med køkkenkniven , Frank du er en helt.:0) Kl 13 var vi færdige til opstart og alle var glade, indtil at Henning mente at vi lige skulle se på den lille kontrolpind som indikerer at der er olietryk på motoren. Og det var der ikke !!!!
Måbende blev motoren stoppet og under frokosten blev der ikke sagt meget.
Henning mente vi alleførst skulle kontroller om den lille kontrolpind måske sad fast efter. Vi har haft alt olie ude af pumpen. Jeg motionerede pinden og spændte opstartede vi igen og pinden blev skudt ud af olietrykket. Puha det var næsten for meget at skulle skille motoren af igen for at fejlfinde på oliepumpen. Vi pakkede værktøjet bort og gik ind til Larvik for at se malmhavnen og besøge deres anden verdenskrigs museum.

Begge dele var spændene, men på museet var det en overraskelse, hvor lidt vi 4 vidste om Larviks betydning for både de allierede og Tyskland, under krigen. Byen blev besat 9 april efter hårde kampe og befriet igen ca en måned efter og tyskerne genbesatte byen 9 dage efter at have sønderbombet den total. Havnen må have lignet en skibskirkegård med 34 sænkede skibe. Men tyskerne besatte aldrig området nord for Larvik. Dvs. at hele de sidste ca 600 km nord for Larvik op til nordkapp aldrig blev besat. Det forhold gjorde at det gav plads, til norske modstands Grupper, som så kontrolerede  dette område. I områder omkring Larvik blev oprettet Gulag lejre med ialt 30.000 kz fanger, som levede under kummerligt forhold. Og ca 1/2 delen døde også heroppe.

Vi sluttede af med et besøg på den lokale Peppe's pitzza til norske priser ca. 200 nok for den billigste. :0( Så, nu kommer malmtoget igen og vi skal afsted kl 9.00 og regner med at nå polarcirklen ( 66.33 grader nord ) i morgen, så god nat og tak for i dag. 

1 kommentar:

  1. Tror du mener Narvik i stedet for Larvik.
    Peder, Sorø

    SvarSlet